RSS

Ayam Panggang dan sos lada hitam bercendawan





Bahan-bahan perap ayam

  • 1/2 ekor ayam dipotong 2
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 in halia
  • 1 camb. sos tiram
  • 1 camt. madu
  • 1 camb. kicap manis
  • 1 camt. kicap pekat
  • 1 camt. jus sunquick atau jus limau
  • garam
Cara-cara
  1. Bawang merah, putih dan halia dikisar halus
  2. Campurkan bahan kisar bersama bahan lain
  3. Gaul sebati rempah tadi dengan ayam
  4. Perap dan simpan dalam petisejuk
  5. Bakar guna oven atau kuali non-stick hingga masak

Sos Lada Hitam

Bahan-bahan
  • 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
  • sedikit mentega utk menumis
  • 1 camb. tepung gandum
  •   air secukupnya
  • 2 camb. sos tiram
  • 1 camb. kicap utk menggelapkan warna sos
  • 1 camb. sos cili atau tomato
  • 1 camt. lada hitam
  • 1/2 kiub perasa ayam @ daging
  • cendawan butang dlm tin - dihiris
  • garam
Cara-cara
  1. Panaskan mentega, tumiskan bwang hingga layu
  2. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap dan air secukupnya.
  3. masukkan kiub ayam, lada hitam dan cendawan.
  4. Larutkan tpg gandum dalam sedikit air. Kemudian masukan dalam kuah tadi. Kacau sebati
  5. Masak hingga sedikit pekat. Sesuaikan rasa
Sumber : Potret Kasih





Coleslaw


Bahan-bahan

  • Kubis hijau
  • Kubis ungu
  • Lobak merah
  • Bawang besar
  • Gula 
  • Mayonis
  • Garam
  • Lada putih
Cara-cara
  1. Hiris atau sagat halus kubis dan lobak merah
  2. Cincang bawang besar
  3. Masukkan sayur dan bawang besar dalam bekas dan letakkan sedikit gula. Kacau rata
  4. Tutup atau bungkus bekas dan simpan dalam petisejuk sebentar
  5. Keluarkan bekas dan campurkan mayonis, garam dan lada putih.
  6. Gaul sebati dan sesuaikan rasa
  7. Simpan dalam petisejuk sebelum dihidangkan.
Sumber : 5 rencah 5 rasa






Kentang Putar

Bahan-bahan
  • 3 biji kentang
  • 1 camt. mentega
  • garam
  • 1 camb. susu cair
  • sedikit air
  • lada putih
Cara-cara

  1. Cuci kentang. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga  empuk
  2. Bila empuk, masukkan kentang ke dalam air sejuk, supaya mudah dikopek kulit.
  3. Lenyek kentang. Masukkan butter, garam, susu cair dan air secukupnya.
  4. Kalau pekat tambahkan air.
  5. Boleh lah dihidangkan

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komen:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...