- 1/2 ekor ayam dibersihkan dan dipotong 2
- 4 cm halia diketuk
- 1 liter air
Bahan utk perap ayam
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1'' halia
- 1 camb kicap pekat
- 1 camb sos tiram
- 1 camb kicap manis
- 1 camt. jus sunquick
- sedikit garam
Bahan nasi
- 2 camb minyak dan marjerin
- 1 btg kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 3 biji bwg merah
- 2 ulas bwg putih
- 1'' halia
- 1 tin beras dibersihkan dan ditos
- 1 1/2 tin air stok ayam
- garam
- 2 helai daun pandan
- serbuk kunyit secukupnya
Bahan sos cili
- 4 biji cili merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 camb sos tomato
- garam
- gula
Bahan hiasan
- Daun salad
- Timun
- Tomato
Cara-cara
- Ayam direbus dgn air dan halia hingga separuh masak. Sejatkan dan simpan stoknya
- Gaul ayam tadi dgn bawang merah, bwg putih dan halia yang telah dikisar. Cucuk2kan ayam dan perap seketika.
- Panggang ayam tadi sehingga masak.
- Untuk membuat nasi : Panaskan minyak dan marjerin di dlm periuk nasi .
- Tumiskan rempah tumis , bwg merah, putih dan halia yg telah dikisar hingga kekuningan.
- Masukkan beras, goreng hingga beras bersalut dgn minyak.
- Tuangkan stok ayam tadi, kunyit, garam dan daun pandan. Tutup periuk dan biarkan masak.
- Untuk membuat sos : Kisar lada merah dan bawang putih dgn sedikit air.
- Masukkan kedlm periuk dan tambahkan sos tomato, gula dan garam. Biarkan hingga mendidih.
0 komen:
Post a Comment