RSS

Nasi Ayam

  



  • 1/2 ekor ayam dibersihkan dan dipotong 2
  • 4 cm halia diketuk
  • 1 liter air
Bahan utk perap ayam

  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 1'' halia 
  • 1 camb kicap pekat
  • 1 camb sos tiram
  • 1 camb kicap manis
  • 1 camt. jus sunquick
  • sedikit garam
Bahan nasi

  • 2 camb minyak dan marjerin
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 biji bwg merah
  • 2 ulas bwg putih
  • 1'' halia
  • 1 tin beras dibersihkan dan ditos
  • 1 1/2 tin air stok ayam
  • garam
  • 2 helai daun pandan
  • serbuk kunyit secukupnya
Bahan sos cili

  • 4 biji cili merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 camb sos tomato
  • garam 
  • gula
Bahan hiasan

  • Daun salad
  • Timun
  • Tomato
Cara-cara
  1. Ayam direbus dgn air dan halia hingga separuh masak. Sejatkan dan simpan stoknya
  2. Gaul ayam tadi dgn bawang merah, bwg putih dan halia yang telah dikisar. Cucuk2kan ayam dan perap seketika.
  3. Panggang ayam tadi sehingga masak.
  4. Untuk membuat nasi : Panaskan minyak dan marjerin di dlm periuk nasi . 
  5. Tumiskan rempah tumis , bwg merah, putih dan halia yg telah dikisar hingga kekuningan.
  6. Masukkan beras, goreng hingga beras bersalut dgn minyak. 
  7. Tuangkan stok ayam tadi, kunyit, garam dan daun pandan. Tutup periuk dan biarkan masak.
  8. Untuk membuat sos : Kisar lada merah dan bawang putih dgn sedikit air.
  9. Masukkan kedlm periuk dan tambahkan sos tomato, gula dan garam. Biarkan hingga mendidih.




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komen:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...