Bahan-bahan
- 500 gm mi kuning (dicelur)
 - 8 ulas bawang putih dikisar
 - 3 camb cili kisar
 - 1 camt serbuk lada hitam
 - 3 camb sos tiram
 - 2 camb kicap pekat
 - 2 camb kicap manis
 - bunga kubis
 - lobak merah
 - tomato
 - sawi
 - putik jagung
 - isi ayam
 - udang
 - fishcake
 - air secukupnya
 - garam
 - gula
 - 1 kiub pati ayam
 - telur
 
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga kuning. Masukkan cili kering kisar dan isi ayam.
 - Tumis lagi, masukkan udang.
 - Tuangkan kicap manis, kicap pekat, sos tiram dan lada hitam.
 - Tuangkan air secukupnya. Masukkan kiub pati ayam.
 - Bila kuah mendidih , masukkan fish cake, sayur-sayuran,garam dan gula.
 - Perlahan-lahan pecahkan telur sebiji demi sebiji.
 - Jika suka kuah yang sedikit pekat, boleh tambahkan bancuhan tepung jagung (3 camb tpg jagung + air).
 - cara menghidang : masukkan mi kedalam mangkuk. Tuangkan kuah.
 







0 komen:
Post a Comment