RSS

Puding Karamel Lapis



Bahan-bahan



  • 3/4 tin susu cair (250 ml)
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1 1/2 camb. tepung jagung
  • 4 keping roti 
  • 3 biji telur
  • 2 cawan air

Untuk karamel

  • 3 camb. gula pasir
  • 2 camb. air

Cara-cara

  1. Untuk buat karamel - masukkan gula ke dalam loyang. Masak dengan api perlahan. Bila gula larut,  tambahkan 2 camb. air. Bila sudah mendidih tutupkan api.
  2. Panaskan kukusan. Roti yang sudah dicarik kecil dimasukkan ke dalam blender. Masukkan telur dan 2 cawan air. Kisar hingga roti hancur.
  3. Kemudian masukkan tepung jagung, susu pekat dan susu cair. Kisar lagi.
  4. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. 1 bahagian diwarnakan kuning, 1 bahagian diwarnakan hijau dan sebahagian lagi diwarnakan coklat.
  5. Tuangkan adunan berwarna kuning di dalam loyang yang ada karamel tadi. Kukus selama 15 minit.
  6. Tuangkan adunan berwarna hijau dan kukus lagi 15 minit.
  7. Akhir sekali tuangkan adunan berwarna coklat dan kukus lagi sehingga 20 minit .
  8. Bila masak sejukkan terlebih dahulu. Kemudian diterbalikkan.
Sumber : Pn Rosiah


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komen:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...