Tempahan untuk majlis cukur jambul..
Puding Karamel Lapis
|
Labels:
Dessert
- 3/4 tin susu cair (250 ml)
- 1/2 tin susu pekat
- 1 1/2 camb. tepung jagung
- 4 keping roti
- 3 biji telur
- 2 cawan air
Untuk karamel
- 3 camb. gula pasir
- 2 camb. air
Cara-cara
- Untuk buat karamel - masukkan gula ke dalam loyang. Masak dengan api perlahan. Bila gula larut, tambahkan 2 camb. air. Bila sudah mendidih tutupkan api.
- Panaskan kukusan. Roti yang sudah dicarik kecil dimasukkan ke dalam blender. Masukkan telur dan 2 cawan air. Kisar hingga roti hancur.
- Kemudian masukkan tepung jagung, susu pekat dan susu cair. Kisar lagi.
- Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. 1 bahagian diwarnakan kuning, 1 bahagian diwarnakan hijau dan sebahagian lagi diwarnakan coklat.
- Tuangkan adunan berwarna kuning di dalam loyang yang ada karamel tadi. Kukus selama 15 minit.
- Tuangkan adunan berwarna hijau dan kukus lagi 15 minit.
- Akhir sekali tuangkan adunan berwarna coklat dan kukus lagi sehingga 20 minit .
- Bila masak sejukkan terlebih dahulu. Kemudian diterbalikkan.
Sumber : Pn Rosiah
Subscribe to:
Posts (Atom)