- 3 cawan tepung gandum
- 3 camb. susu tepung
- 3 camb. shortening atau marjerin
- 3 camb gula kastor
- 200 ml air suam
- 2 camt. yis mauripan
- 20 ml air suam - jika perlu
Cara-cara
- Campurkan yis , sedikit gula dan air suam , biarkan sebentar hingga naik.
- Dalam bekas lain campurkan tepung gandum, susu tepung , marjerin dan baki gula tadi. Gaul biar rata.
- Masukkan campuran yis tadi kedalam adunan tepung. Uli hingga licin dan adunan tidak melekat ditangan
- Bulatkan doh. Ketepikan dan dan tutup dengan selembar plastik. Biarkan selama 40 min.
- Pukul adunan hingga kempis dan bentukkan doh mengikut citarasa. Biarkan adunan selama 20 min, hingga kembang kembali.
- Goreng donat dalam minyak penuh dgn api sederhana.
sumber ( suria )