Kek buah ini resepi dari chef Norzailina Nordin ..tak guna mentega. Teksturnya setelah masak memang nampak padat.
Untuk jadikan kek ni sedikit lembap dan lembut, setelah sejuk simpan kek didalam bekas kedap udara atau bungkus guna aluminium foil. Tapi dari segi rasa..sesuai dengan tekak saya..
Bahan A
- 150ml minyak serimas @ minyak biasa
- 3 biji telur A
- 45ml susu cair
- 1 camt. sirap kencana @ madu
- 1 camb. jus oren atau sunquick
Bahan B
- 220 gm tepung gandum
- 2 camt. baking powder
- 175 gm gula perang
- 350 gm buah campur
- 50 gm badam cincang
- 1 camt. parutan kulit limau
- Badam hiris , ceri hijau dan merah untuk hiasan
Cara-cara
- Ayak tepung gandum bersama baking powder.
- Gaulkan bahan ayak dan gula.
- Masukkan buah campur, badam cincang dan kulit oren.
- Campur bahan A dan kacau sebati.
- Perlahan2 tuangkan bahan A kedalam campuran tepung.
- Kacau dengan senduk kayu. Gaul rata.
- Lenser acuan 7", dan alas kertas minyak.
- Isikan adunan dalam loyang dan ratakan.
- Hiaskan badam hiris dan buah ceri yang telah dipotong 4
- Panaskan oven. Bakar dengan suhu 180 selama 1 jam atau sehingga masak.(suhu mengikut kepanasan oven masing2)
- Setelah masak, sejukkan dan simpan kek di dalam bekas kedap udara supaya kek lembap dan lembut.
Sumber : Chef Norzailina Nordin
0 komen:
Post a Comment