Bahan-bahan
- 450 gm mi kuning - dicelur
- 400 gm ayam dipotong kecil
- 3 keping fishcake - dihiris
- 6 tangkai cili kering - dipotong 2" dan direndam
- 4 ulas bawang putih dihiris
- 2 cm halia dihiris
- 3 camb. sos cili
- 3 camb. sos tiram
- 4 camb. kicap manis
- 2 camb.kicap pekat
- 1 kiub pati ayam
- 2 1/2 ltr air @ secukupnya
- sawi
- tomato
- 1/2 camt. lada hitam
- garam
- gula
- minyak masak
- 4 camb. tepung jagung
- sedikit air
Cara-cara
- Toskan cili kering. Panaskan minyak,tumiskan cili kering, bawang putih dan halia hingga kuning.
- Masukkan ayam dan masak hingga sedikit garing.
- Masukkan sos tiram, sos cili, kicap manis, kicap pekat dan air secukupnya.
- Masukkan kiub pati ayam dan biar hingga kuah mendidih.
- Bila mendidih, masukkan garam, gula, sawi, fishcake, tomato dan lada hitam.
- Bancuhkan tepung jagung dengan sedikit air.
- Tuangkan bancuhan tepung jagung dan dikacau hingga kuah pekat. Tutup api.
0 komen:
Post a Comment