Masak embek ayam ni..mesti letak cekur, baru sedap. Aroma cekur memang membuka selera..
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam dipotong 2
- 1 biji kelapa - diambil santan pekat
- 2 keping asam keping
- garam
- sedikit gula
- daun cekur - dihiris halus
Bahan kisar
- 4 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- 2 cm halia
- 5 biji buah cekur
- 10 biji cili padi - kalau suka pedas boleh tambah lagi
- belacan sebesar ibujari- kalau tak guna pun tak apa
Cara-cara
- Bersihkan ayam. Lumurkan ayam bersama garam dan serbuk kunyit. Bakar hingga masak.
- Didalam periuk masukkan bahan kisar, asam keping dan santan pekat.
- Tambahkan garam dan sedikit gula. Masak hingga mendidih. Kacau selalu supaya tak pecah santan.
- Ayam bakar dikerat-kerat dan masukkan dalam kuah santan tadi. Taburkan daun cekor yang telah dihiris halus. Tutup api.
0 komen:
Post a Comment