Bahan-bahan
- 500 gm mi kuning - dicelur
- 100 gm taugeh - dicelur
- daun bawang dan sup - dihiris
- 3 biji cili hijau - dihiris
- 3 keping tauhu digoreng dan dihiris
- 5 biji telur rebus dibelah dua
- 5 biji limau kasturi dibelah dua
- bawang goreng
Bahan dikisar
- 5 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- 2 cm halia
- 2 batang serai
- 100 gm udang kering
Rempah tumis
- 1 batang kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 tangkai cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 3 camb. cili kisar
- 2 camb.rempah kari
- 2 camb. tauchu masin - dihancurkan
- 2 biji ubi keledek atau kentang direbus dan dikisar
- Air secukupnya
- 250 santan kelapa
- 3 keping fishcake - dihiris
- Garam
- Gula (mi rebus kena manis sikit)
- Minyak masak
- 2 camb. tepung jagung
- 1/2 cawan air
Cara-cara
- Panaskan minyak masak dalam periuk.
- Tumiskan bahan rempah tumis dan bahan-bahan kisar.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
- Masukkan serbuk kari dan udang kering..masak hingga garing.
- Kemudian masukkan keledek yang telah dikisar, santan dan air mengikut kepekatan yang diingini.
- Masukkan tauchu, fishcake, garam dan gula. Kacau selalu supaya tidak hangit. Biarkan hingga kuah mendidih.
- Akhir sekali bancuhkan tepung jagung bersama air, dan masukkan kedalam kuah (utk memekatkan kuah). Kacau hingga pekat.
- Cara menghidang : masukkan mi kedalam mangkuk. Letak serba sedikit taugeh, tauhu, cili hijau, telur rebus dan limau nipis.
- Tuangkan kuah panas hingga penuh. Taburkan daun sup dan bawang serta bawang goreng.
0 komen:
Post a Comment