RSS

Pau Goreng Inti Kacang



Bahan A

  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 camb susu tepung
  • 3 camb shortening @ marjerin
  • 3 camb gula kastor
Bahan B
  • 200 ml air suam
  • 2 camt yis mauripan
  • 20 ml air -jika perlu
Inti kacang secukupnya - ada dijual dikedai bakeri

Cara-cara
  1. Campurkan yis,1 camb gula dan air suam. Biarkan seketika sehingga yis berbuih dan kembang.
  2. Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum, susu tepung, baki gula dan marjerin. Gaul rata.
  3. Buat lubang ditengah  tepung , masukkan campuran yis tadi.
  4. Gaul  sebati hingga menjadi doh. Bungkus bekas berisi adunan dgn plastik bag dan biarkan sehingga doh naik (30 min)
  5. Bila doh dah naik..tumbuk doh tadi dan uli semula sekejap aje.
  6. Bahagi doh kepada bulatan2 kecil.
  7. Leperkan doh dan isikan inti kacang . Bulatkan semula.  
  8. Biarkan seketika sehingga doh naik sekejap.
  9. Panaskan minyak, goreng dengan api sederhana.
Sumber : Resepi Donat Suria

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komen:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...