Macam mertabak maggi...enak dimakan bersama sosnya
Bahan-bahan ( untuk 10 keping)
- 5 bungkus mee maggi perasa ayam
- 12 biji telur
- 1 bungkus bebola ikan
- 2 batang lobak merah
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- seikat daun bawang
- 1/2 camt lada hitam
- garam
- sebiji lada merah
Cara-cara
- Bawang merah, bawang putih, lobak merah, bebola ikan dan lada di potong dadu.
- Daun bawang dihiris nipis.
- Masak air hingga mendidih, masukkan mee maggi dan rebus hingga sedikit kembang.(jgn lama sangat)
- Angkat dan toskan.
- Masukkan telur di dalam bekas, campurkan bahan-bahan yang dipotong dadu. Masukkan daun bawang yang dihiris.
- Akhir sekali masukkan mee maggi dan digaul hingga rata.
- Tambahkan lada hitam , 3 paket perencah maggi dan garam. Gaul rata.
- Panaskan sedikit minyak. Letakkan sesenduk mee tadi dan buat seperti lempeng. Jangan terlalu nipis atau tebal sangat.
- Masak hingga kuning dan sedikit garing pada kedua-dua belah bahagian.
Bahan sos
- 1 biji bawang besar
- 2 biji bawang putih
- 5 camb sos cili
- 2 camb sos tomato
- 1 cawan air
- 1/2 camt lada hitam
- 2 camb. tepung jagung/kastard
- 2 paket perencah maggi
- garam
- gula
- minyak untuk menumis
Cara-cara
- Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah dan putih hingga layu.
- Masukkan sos cili dan sos tomato
- Tambahkan secawan air
- Masukan garam, gula, perencah maggi dan lada hitam.
- Bancuh tepung jagung bersama 3 camb air. Campurkan ke dalam sos.
- Sesuaikan rasa.
Sumber : Pn Rosiah (Kemas)
0 komen:
Post a Comment