RSS

Ikan Bakar Bersambal


Bahan-bahan

  •  4 ekor ikan kembong
  • 8 camb. cili kisar (cili kering)
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1" halia
  • 2 batang serai
  • 4 helai daun limau purut dihiris halus
  • 2 camb air asam jawa
  • minyak
  • aluminium foil untuk bungkus ikan 
Cara-cara
  1. Ikan dibersihkan. Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
  2. Kisar bawang besar, putih, halia dan serai.
  3. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bahan kisar dan cili kisar sehingga sedikit garing. 
  4. Masukkan air asam jawa, garam dan gula.
  5. Masukkan daun limau yg dihiris halus. Sesuaikan rasa.
  6. Satu bungkusan untuk 2 ekor ikan.
  7. Letakkan sedikit sambal di atas aluminium foil dan letak ikan , kemudian letakkan sambal diatas ikan. Bungkus ikan dan lipatkan dikedua hujungnya.
  8. Letakkan di atas kuali dan bakar diatas dapur dengan api kecil selama 15 min. Jangan lupa terbalikkan setiap 5 min. (boleh juga bakar dlm oven)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komen:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...