Bahan-bahan
- 4 ekor ikan kembong
- 8 camb. cili kisar (cili kering)
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1" halia
- 2 batang serai
- 4 helai daun limau purut dihiris halus
- 2 camb air asam jawa
- minyak
- aluminium foil untuk bungkus ikan
Cara-cara
- Ikan dibersihkan. Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
- Kisar bawang besar, putih, halia dan serai.
- Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bahan kisar dan cili kisar sehingga sedikit garing.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula.
- Masukkan daun limau yg dihiris halus. Sesuaikan rasa.
- Satu bungkusan untuk 2 ekor ikan.
- Letakkan sedikit sambal di atas aluminium foil dan letak ikan , kemudian letakkan sambal diatas ikan. Bungkus ikan dan lipatkan dikedua hujungnya.
- Letakkan di atas kuali dan bakar diatas dapur dengan api kecil selama 15 min. Jangan lupa terbalikkan setiap 5 min. (boleh juga bakar dlm oven)
0 komen:
Post a Comment