Bahan-bahan
- 5 cawan santan
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung ubi
- 1 cawan gula
- secubit garam
- pewarna merah
Cara-cara
- Masak santan seketika dengan api perlahan. Tapi jangan sampai mendidih. Sejukkan.
- Campurkan tepung gandum bersama tepung ubi dan kacau rata.
- Masukkan gula dan garam. Kacau sebati.
- Tuangkan santan yang suam tadi, kacau perlahan dan tapis adunan.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama banyak. Satu bahagian dengan pewarna merah, dan satu bahagian dibiarkan pada warna asal.
- Panaskan kukusan. Sapu minyak pada loyang ( 8"), dan kukus loyang sekejap.
- Tuangkan satu bahagian (sukat guna senduk @ cawan) , kukus selama 5 minit.
- Ulangi proses yang sama hingga selesai.
- Kukus selama 15 minit bagi lapisan yang terakhir.
Sumber : resepi mak
0 komen:
Post a Comment