Jemu masak sup, hari ni masak asam rebus plak..ubah selera..rasanya masam2 sikit..macam tomyam..
- 6 ketul tulang rusuk lembu
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1" halia
- 4 batang serai diketuk
- 10 biji cili padi
- 2 camb air asam jawa
- air secukupnya
- garam
- sedikit gula
- daun limau purut atau daun kesom
Cara-cara
- Tulang direbus sehingga empuk dagingnya.
- Kisar bawang merah, putih , halia dan cili padi.
- Serai diketuk.
- Bila daging telah empuk, tambahkan air secukupnya.
- Masukkan bahan kisar dan serai. Rebus lagi hingga mendidih.
- Tambahkan air asam, garam dan sedikit gula.
- masukkan daun limau purut atau daun kesom.
- sesuaikan rasa..ada rasa masam, masin dan gula utk menyeimbangkan rasa.
Sumber : resepi mak
0 komen:
Post a Comment