RSS

Asam Rebus Tulang


Jemu masak sup, hari ni masak asam rebus plak..ubah selera..rasanya masam2 sikit..macam tomyam..


Bahan-bahan

  • 6 ketul tulang rusuk lembu
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1" halia
  • 4 batang serai diketuk
  • 10 biji cili padi
  • 2 camb air asam jawa
  • air secukupnya
  • garam 
  • sedikit gula
  • daun limau purut atau daun kesom
Cara-cara

  1. Tulang direbus sehingga empuk dagingnya.
  2. Kisar bawang merah, putih , halia dan cili padi.
  3. Serai diketuk.
  4. Bila daging telah empuk, tambahkan air secukupnya.
  5. Masukkan bahan kisar dan serai. Rebus lagi hingga mendidih.
  6. Tambahkan air asam, garam dan sedikit gula.
  7. masukkan daun limau purut atau daun kesom.
  8. sesuaikan rasa..ada rasa masam, masin dan gula utk menyeimbangkan rasa.


Sumber : resepi mak

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komen:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...