- 4 ekor ikan selar besar
- 1 biji bawang besar dihiris
- 3 ulas bawang putih ditumbuk
- 1/2 '' halia ditumbuk
- 2 biji lada merah dibelah dua
- 4 biji cili padi
- 1 batang kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 3/4 cawan kicap lemak manis
- sedikit air
- sedikit lada putih
- minyak masak
Cara-cara
- Ikan dilumur kunyit dan garam. Gorengkan hingga garing
- Panaskan minyak. Tumiskan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih. Masukkan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk, tumis hingga kuning.
- Masukkan kicap dan sedikit air. Bila mendidih masukkan ikan, bawang besar yang telah dihiris, lada merah dan cili padi.
- Tambahkan lada putih. Biarkan mendidih. Angkat dan hidangkan.
0 komen:
Post a Comment