Bahan-bahan
- 300 gm biji sagu
- 2 ltr air
Cara-cara
- Didihkan air. Cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih.
- Masak sagu hingga berubah menjadi jernih.
- Tutup api dan biarkan sagu selama 2-3 minit.
- Angkat sagu dan toskan serta cuci dibawah air mengalir untuk membuang kanjinya.
- Toskan dan isi dalam acuan.
- Simpan dalam petisejuk selama 1-1/2 jam.
Sirap gula
- 1 ketul gula melaka- potong kecil
- 1/2 cwn gula pasir
- 1 1/4 cwn air
- 1 helai daun pandan
Masak hingga larut dan pekat, tapis dan sejukkan.
Kuah santan
- 400 gm santan segar
- garam
Masak santan bersama garam. Pastikan api kecil.
Cara Hidang
- Keluarkan sagu dari acuan. Masukan dalam mangkuk
- Campurkan santan bersama gula melaka lalu tuangkan di atas sagu.
Sumber : Mat gebu dan majalah rasa
0 komen:
Post a Comment