- Nasi impit
- 3 keping dada ayam - dilumur kunyit, garam dan digoreng
Bahan Kuah
- 3 ketul tulang lembu
- 2 batang serai dititik
- 1 inci halia *
- 1 biji bawang besar * * dikisar halus
- 6 biji bawang merah *
- 5 ulas bawang putih *
- 1 batang kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga cengkih
- 4 camb rempah sup ADABI atau RM1.00 rempah soto basah (ada kat pasar Kluang je)
- 2-3 liter air
- minyak masak secukupnya
Bahan lain
- Taugeh dicelur
- Su hoon digoreng
- Kacang tanah digoreng
- Dada ayam dicarik halus
- Daun sup dan daun bawang dihiris
- Bawang goreng
Sambal kicap
- 15 biji cili padi
- 2 ulas bawang putih
- secawan kicap manis
- 2 camb gula
- sedikit garam
Cara-cara
- Panaskan minyak masak, masukkan rempah tumis, bahan kisar, serai . Tumis hingga wangi.
- Rempah sup dibancuh dgn sedikit air. Kalau guna rempah basah terus masukkan dalam periuk. Masak sehingga garing.
- Masukkan tulang lembu. Tuangkan air secukupnya. Biarkan mendidih. Kecilkan api dan renih. Tambahkan garam.
- Cara menghidang - Isi nasi impit dalam mangkuk, Taburkan taugeh, su hoon goreng, kacang tanah dan ayam yang dicarik. Tuangkan kuah sup. Taburkan daun bawang dan bawang goreng.
- Nikmati soto dengan sambal kicap
0 komen:
Post a Comment