- 4 ekor ikan kembong atau pelalin
- 8 ulas lada merah
- 2 biji bawang besar
- 4 biji buah keras
- 1 camb. serbuk lada (tak ada pun tak apa)
- 2 batang serai
- 4 helai daun limau purut
- 2 camb. kicap manis
- 1 camb. air asam jawa
- sedikit belacan (tak letak pun tak apa)
- garam
- sedikit gula
- minyak masak
- daun pisang (kalau ada)
Cara-cara
- Kisar lada merah, bawang besar, buah keras, serai, belacan dan daun limau purut.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dan serbuk lada hingga garing dan wangi.
- Masukkan kicap dan air asam.
- Tambahkan garam dan gula. Sesuaikan rasa.
- Bila masak curahkan atas ikan dan bakar
- Kalau gunakan daun pisang, letakkan ikan atas daun pisang dan tuangkan kuah tadi. Bungkuskan ikan dan kelipkan hujung daun pisang gunakan lidi atau stapler je.
- Letak ikan atas kuali dan bakar atas dapur gas pun boleh ,dengan api perlahan selama 15-20 minit..terbalikkan ikan sekali sekala..
2 komen:
suka mkn ikan ni...ala2 ikan pais...very yummy ...
Betul tu...dan kiranya sajian sihat juga
Post a Comment