Biskut yang siap dibakar..
Biskut yang belum dibakar....
Bahan-bahan
- 130 gm mentega
- 40 gm gula halus
- 120 gm tepung gandum
- 60 gm tepung jagung
- 60 gm tepung kastard
- esen vanila
- acuan kertas saiz kecil
Bahan Inti
- 60 gm mentega
- 10 gm gula kastor
- 60 gm tepung gandum
- 10 gm tepung jagung
- 8 camb buah campur
Hiasan
- ceri potong
Cara-cara
- Pukul mentega bersama gula hingga sebati. Masukkan esen vanila.
- Kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard.
- Gaul sebati hingga menjadi satu adunan.
- Canai adunan supaya menjadi 3mm tebal.
- Terapkan dengan acuan bentuk bunga dan masukkan ke dalam acuan kecil. Kemaskan bahagian dalamnya.
- Letakkan inti buah-buahan ditengahnya.
- Hiaskan ceri potong diatas inti.
- Bakar di dalam oven bersuhu 180C selama 20-25 minit.
- Setelah sejuk, keluarkan dari acuan dan masukkan dalam acuan kertas kecil.
Cara membuat inti - campurkan mentega dan gula. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul sebati.
Akhir sekali masukkan buah campur dan gaul rata.
Sumber :Pn Rosiah
0 komen:
Post a Comment