Kek pisang yang ditempah oleh Shimah...
Butter Cheese Cupcake
|
Labels:
Kek
Bahan-bahan
- 500 gm cheese cake mix (beli dikedai)
- 350 gm telur (8 biji gred C)
- 200 gm mentega
Cara-cara
- Pukul cheese cake mix dan telur dengan kelajuan tinggi selama 5 minit.
- Masukkan mentega dan pukul dengan kelajuan sederhana selama 1 minit.
- Tuang campuran kedalam acuan cupcake dan bakar selama 25 minit pada suhu 180 C.
Sumber : Pn Rosiah
Biskut Casablanca Nut
|
Labels:
Biskut
Bahan-bahan
- 80 gm shortening
- 40 gm gula kastor
- 40 gm tepung jagung
- 100 gm tepung gandum / tepung biskut
- 50 gm badam (bakar dulu)
Hiasan - coklat putih , hawai coconut
Cara-cara
- Bakar hawai coconut sebentar.
- Sebatikan shortening dan gula kastor
- Masukkan semua bahan dan uli
- Canai dan terap. Bakar 150 C selama 25 minit.
- Biarkan sejuk.
- Panaskan coklat putih secara double boiled.
- Celupkan permukaan biskut dengan coklat putih dan taburkan dengan hawai coconut.
- Masukkan dalam peti ais selama 15 minit.
Sumber : Pn Rosiah
Biskut Poppy Irish
|
Labels:
Biskut
Biskut ni rasanya macam biskut peanut butter..tapi versi moden
Bahan A
- 90 gm mentega
- 50 gm gula kastor
- 50 gm Peanut butter
Bahan B
- 70 gm tepung biskut / tepung gandum
- 60 gm tepung kastard
- 40 gm biskut peanut butter (Buang gula dan biskut dikisar)
- 1/4 camt baking powder
- sedikit capucino pes, atau coklat pes
Hiasan
- Kuaci hijau
- ceri merah
- Kuning telur + sedikit air + pewarna kuning)
Cara-cara
- Sebatikan bahan A, masukkan bahan B dan uli sebati.
- Canaikan dan terap dengan acuan
- Sapu dengan kuning telur di atas biskut, hiaskan dgn kuaci hijau dan ceri merah
- Bakar suhu 150 C selam 30 hingga 25 minit.
Sumber : Pn Rosiah
Nangka Muda Masak Lemak Bobor
|
Labels:
Lauk pauk
Bahan-bahan
- Sebungkus nangka muda (RM1.00)
- Santan kelapa dari sebiji kelapa
- 4 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- 1 cm halia
- 3 camb ikan bilis
- Belacan ( tak letak tak apa)
- 2 batang serai di ketuk
- 1 camt.ketumbar kisar
- 1/2 camt. jintan putih kisar
- 1/2 camt. jintan manis kisar
- garam
Cara-cara
- Nangka direbus sehingga lembut. Toskan.
- Bawang merah , putih, halia, dan ikan bilis dikisar .
- Masukkan santan cair, serai dan bahan kisar ke dalam periuk.
- Bila santan mendidih, masukkan nangka dan santan pekat.
- Masukkan garam.
- Bila mendidih boleh lah diangkat dan hidangkan
Sumber : Mak
Kek Batik ( Biskut Marie)
|
Kek batik permintaan Aqila, budak-budak memang suka makan, mudah dibuat sedap dimakan...
Bahan-bahan
- 1 bungkus biskut marie (350 gm)- sy guna 300 gm
- 1/2 buku mentega
- 2 biji telur
- 1 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan milo
- 1 cawan air
- 3/4 cawan gula
Cara-cara
- Patahkan biskut kecil-kecil.
- Dalam periuk, campurkan koko, milo, air dan gula .
- Dgn api sederhana kacau semua bahan hingga larut.
- Masukkan mentega, dan kacau hingga mentega cair.
- Kecilkan api, masukkan telur. Kacau sampai agak pekat (30 saat). Padamkan api.
- Masukkan biskut yg dipatahkan2kan tadi. Kacau hingga semua biskut diselaputi coklat. (Kalau nak banyak coklat guna biskut sikit aje)
- Masukkan dalam loyang, tekan supaya padat.
- Simpan dalam petisejuk sebelum dipotong.
Sumber : MYR Mrs Hidayat
Biskut Buah-buahan
|
Labels:
Biskut
Biskut yang siap dibakar..
Biskut yang belum dibakar....
Bahan-bahan
- 130 gm mentega
- 40 gm gula halus
- 120 gm tepung gandum
- 60 gm tepung jagung
- 60 gm tepung kastard
- esen vanila
- acuan kertas saiz kecil
Bahan Inti
- 60 gm mentega
- 10 gm gula kastor
- 60 gm tepung gandum
- 10 gm tepung jagung
- 8 camb buah campur
Hiasan
- ceri potong
Cara-cara
- Pukul mentega bersama gula hingga sebati. Masukkan esen vanila.
- Kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard.
- Gaul sebati hingga menjadi satu adunan.
- Canai adunan supaya menjadi 3mm tebal.
- Terapkan dengan acuan bentuk bunga dan masukkan ke dalam acuan kecil. Kemaskan bahagian dalamnya.
- Letakkan inti buah-buahan ditengahnya.
- Hiaskan ceri potong diatas inti.
- Bakar di dalam oven bersuhu 180C selama 20-25 minit.
- Setelah sejuk, keluarkan dari acuan dan masukkan dalam acuan kertas kecil.
Cara membuat inti - campurkan mentega dan gula. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul sebati.
Akhir sekali masukkan buah campur dan gaul rata.
Sumber :Pn Rosiah
Subscribe to:
Posts (Atom)