Talam berlauk yang berperisa udang kering... tapi tetap sedap..resepi mak...
Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung ubi
- 5 cawan santan
- 3 biji bawang kecil
- 2 biji bawang putih
- 1/2 cm halia
- 2 camb udang kering
- 1 camt serbuk lada putih
- garam secukup rasa
Bahan untuk tabur
- 1 biji lada merah - dibuang biji dan dipotong dadu
- daun sup & bawang - dihiris nipis
- Bawang goreng
- 1 biji telur - digoreng dadar dan dihiris halus
Cara-cara
- Santan dimasak seketika dan biarkan sejuk. Ketepikan.
- Bawang merah, putih, halia dan udang kering dikisar halus.
- Campurkan kedua2 tepung dan masukkan santan. Gaul rata.
- Tapiskan adunan.
- Masukkan bahan kisar kedalam adunan yang telah ditapis tadi.
- Tambahkan garam dan serbuk lada putih
- Panaskan kukusan. Sapukan sedikit minyak pada loyang (8") dan panaskan sebentar di dalam kukusan.
- Masukkan adunan dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
- Setelah masak ketika masih panas, taburkan cili merah, daun bawang, bawang goreng dan telur dadar yang dipotong nipis.
- Bila sejuk , bolehlah dipotong.
Sumber : Mak
0 komen:
Post a Comment