Bahan-bahan perap ayam
- 1/2 ekor ayam dipotong 2
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 in halia
- 1 camb. sos tiram
- 1 camt. madu
- 1 camb. kicap manis
- 1 camt. kicap pekat
- 1 camt. jus sunquick atau jus limau
- garam
Cara-cara
- Bawang merah, putih dan halia dikisar halus
- Campurkan bahan kisar bersama bahan lain
- Gaul sebati rempah tadi dengan ayam
- Perap dan simpan dalam petisejuk
- Bakar guna oven atau kuali non-stick hingga masak
Sos Lada Hitam
Bahan-bahan
- 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
- sedikit mentega utk menumis
- 1 camb. tepung gandum
- air secukupnya
- 2 camb. sos tiram
- 1 camb. kicap utk menggelapkan warna sos
- 1 camb. sos cili atau tomato
- 1 camt. lada hitam
- 1/2 kiub perasa ayam @ daging
- cendawan butang dlm tin - dihiris
- garam
Cara-cara
- Panaskan mentega, tumiskan bwang hingga layu
- Masukkan sos tiram, sos cili, kicap dan air secukupnya.
- masukkan kiub ayam, lada hitam dan cendawan.
- Larutkan tpg gandum dalam sedikit air. Kemudian masukan dalam kuah tadi. Kacau sebati
- Masak hingga sedikit pekat. Sesuaikan rasa
Sumber : Potret Kasih
Coleslaw
Bahan-bahan
- Kubis hijau
- Kubis ungu
- Lobak merah
- Bawang besar
- Gula
- Mayonis
- Garam
- Lada putih
Cara-cara
- Hiris atau sagat halus kubis dan lobak merah
- Cincang bawang besar
- Masukkan sayur dan bawang besar dalam bekas dan letakkan sedikit gula. Kacau rata
- Tutup atau bungkus bekas dan simpan dalam petisejuk sebentar
- Keluarkan bekas dan campurkan mayonis, garam dan lada putih.
- Gaul sebati dan sesuaikan rasa
- Simpan dalam petisejuk sebelum dihidangkan.
Sumber : 5 rencah 5 rasa
Kentang Putar
Bahan-bahan
- 3 biji kentang
- 1 camt. mentega
- garam
- 1 camb. susu cair
- sedikit air
- lada putih
Cara-cara
- Cuci kentang. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk
- Bila empuk, masukkan kentang ke dalam air sejuk, supaya mudah dikopek kulit.
- Lenyek kentang. Masukkan butter, garam, susu cair dan air secukupnya.
- Kalau pekat tambahkan air.
- Boleh lah dihidangkan
0 komen:
Post a Comment