- Ubikayu (2 batang yang sedang besarnya)
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- sedikit halia
- 3 camb. serbuk kari Ikan /daging
- segenggam Ikan bilis
- garam
- gula
- air secukupnya
- minyak masak
Cara-cara
- Ubi dipotong kecil ( potong 2" dan dibelah 4). Cuci dan toskan
- Bawang merah, bwg putih, halia dan ikan bilis dikisar halus.
- Panaskan minyak masak, tumiskan bahan kisar, bila garing masukkan serbuk kari.
- Masukkan ubi kayu dan tambahkan air sehingga ubi kayu tenggelam.
- Tutupkan kuali dan biarkan sehingga ubi menjadi empuk. Sekiranya belum empuk, tambahkan air lagi.
- Bila ubi telah empuk, masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
0 komen:
Post a Comment