Puding raja popular di Pekan Pahang, selalu dihidangkan sebagai pencuci mulut di majlis-majlis keraian.
Bahan-bahan
- 1 sikat pisang lemak manis (yg sedang masaknya)
- jala mas
- gajus (dipanggang)
- ceri merah
- prune ( dipotong kecil)
- sedikit minyak masak
- sedikit minyak sapi
Cara-cara
- Panaskan sedikit minyak masak dan minyak sapi.
- Goreng pisang hingga berwarna coklat keperangan.
- Bila pisang sejuk, gentelkan pisang diatas tisu dapur, supaya pisang tadi cantik bentukknya.
- Cara menghidang : susun pisang di dalam bekas puding, akhir sekali taburkan jala mas, ceri, gajus dan prune.
Sos Puding
Bahan-bahan
- 1 tin susu cair
- 1 gelas air
- 3 biji kuning telur
- esen vanila
- sedikit garam
- gula secukup rasa
Cara-cara
- Campurkan susu cair ,air, kuning telur, gula dan sedikit garam. Pukul rata.
- Masak di atas api kecil sehingga pekat. Sebelum tutup api, masukkan esen vanila. Sejukkan sos.
- Cara menghidang : Tuangkan sos diatas puding
Sumber (Pn Rosiah)
0 komen:
Post a Comment