RSS

Mi Hailam


Bahan-bahan

  • 500 gm mi kuning (dicelur)
  • 8 ulas bawang putih dikisar
  • 3 camb cili kisar
  • 1 camt serbuk lada hitam
  • 3 camb sos tiram
  • 2 camb kicap pekat
  • 2 camb kicap manis
  • bunga kubis
  • lobak merah
  • tomato 
  • sawi
  • putik jagung
  • isi ayam
  • udang
  • fishcake
  • air secukupnya
  • garam
  • gula
  • 1 kiub pati ayam
  • telur 

Cara-cara
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga kuning. Masukkan cili kering kisar dan isi ayam.
  2. Tumis lagi, masukkan udang.
  3. Tuangkan kicap manis, kicap pekat, sos tiram dan lada hitam.
  4. Tuangkan air secukupnya. Masukkan kiub pati ayam.
  5. Bila kuah mendidih , masukkan fish cake,  sayur-sayuran,garam dan gula.
  6.  Perlahan-lahan pecahkan telur sebiji demi sebiji.
  7. Jika suka kuah yang sedikit pekat, boleh tambahkan bancuhan tepung jagung (3 camb tpg jagung + air).
  8. cara menghidang : masukkan mi kedalam mangkuk. Tuangkan kuah. 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komen:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...