Bahan-bahan
- 500 gm mi kuning (dicelur)
- 8 ulas bawang putih dikisar
- 3 camb cili kisar
- 1 camt serbuk lada hitam
- 3 camb sos tiram
- 2 camb kicap pekat
- 2 camb kicap manis
- bunga kubis
- lobak merah
- tomato
- sawi
- putik jagung
- isi ayam
- udang
- fishcake
- air secukupnya
- garam
- gula
- 1 kiub pati ayam
- telur
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga kuning. Masukkan cili kering kisar dan isi ayam.
- Tumis lagi, masukkan udang.
- Tuangkan kicap manis, kicap pekat, sos tiram dan lada hitam.
- Tuangkan air secukupnya. Masukkan kiub pati ayam.
- Bila kuah mendidih , masukkan fish cake, sayur-sayuran,garam dan gula.
- Perlahan-lahan pecahkan telur sebiji demi sebiji.
- Jika suka kuah yang sedikit pekat, boleh tambahkan bancuhan tepung jagung (3 camb tpg jagung + air).
- cara menghidang : masukkan mi kedalam mangkuk. Tuangkan kuah.
0 komen:
Post a Comment