Apam balik lebih sedap kalau dibuat nipis je...lebih terasa inti jagung dan kacang tumbuknya.
Bahan-bahan :
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula
- 1 camt. soda bikarbonat
- 1 camt. baking powder
- 1 biji telur
- 1 1/2 cawan air
- sedikit marjerin/mentega
Inti :
- 1 cawan kacang tanah( digoreng dan dikisar)
- 1 cawan gula halus
- 1 tin jagung krim
Cara-cara :
- Gula dan telur dipukul hingga kembang.
- Masukkan baking powder dan soda ke dalam tepung.
- Masukkan air kedalam campuran gula dan telur.
- Kemudian masukkan tepung sedikit2 dan gaul sebati.
- Oleskan marjerin di atas kuali.( Kalau guna kuali tak melekat tak payah letak marjerin).
- Tuangkan 1 senduk adunan dan nipiskan.
- Biarkan seketika dan taburkan bahan inti.
- Bila dah cukup masak, lipat dua dan angkat.
- Kalau suka boleh sapukan marjerin diatas permukaannya.
Sumber : My resepi
0 komen:
Post a Comment