RSS

Apam Balik


Apam balik lebih sedap kalau dibuat nipis je...lebih terasa inti jagung dan kacang tumbuknya.

Bahan-bahan :
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula 
  • 1 camt. soda bikarbonat
  • 1 camt. baking powder
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 cawan air
  • sedikit marjerin/mentega

Inti :
  • 1 cawan kacang tanah( digoreng dan dikisar)
  • 1 cawan gula halus
  • 1 tin jagung krim

Cara-cara :
  1. Gula dan telur dipukul hingga kembang.
  2. Masukkan baking powder dan soda ke dalam tepung.
  3. Masukkan air kedalam campuran gula dan telur.
  4. Kemudian masukkan tepung sedikit2 dan gaul sebati.
  5. Oleskan marjerin di atas kuali.( Kalau guna kuali tak melekat tak payah letak marjerin).
  6. Tuangkan 1 senduk adunan dan nipiskan.
  7. Biarkan seketika dan taburkan bahan inti.
  8. Bila dah cukup masak, lipat dua dan angkat.
  9. Kalau suka boleh sapukan marjerin diatas permukaannya.


Sumber : My resepi

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komen:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...