Semalam buat pau inti kentang dan ayam. Kali ni guna tepung pau...gebus dan sedap.
Bahan-bahan
- 500 gm tepung pau
- 80 gm gula kastor
- 2 camt. yis (mauripan)
- 2 camt. baking powder
- 200ml. air suam
- 80 gm. shortening
- 1/2 camt. garam
Cara-cara
- Satukan gula, air dan yis ke dalam cawan dan kacau hingga gula larut. Biarkan seketika.
- Dalam mangkuk besar, campurkan tepung, garam, baking powder dan shortening. Gaul rata.
- Tuangkan bancuhan yis yang telah kembang tadi sambil diuli.
- Gaul sehingga tepung tak melekit di mangkuk dan di tangan. (Sekiranya kurang air, tambahkan sedikit air) Uli lagi selama 5 minit. Biarkan doh selama 45 minit.
- Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan.
- Canai doh dan letakkan inti yang disukai.
- Biarkan doh mengembang selama 1 jam.
- Didihkan air, kukus pau selama 10 min.
Sumber : Rahel
0 komen:
Post a Comment