RSS

Bingka Jagung


Adunan yang belum dibakar


Cukup lembut, lemak dan sedap....
Bahan-bahan
  • 250 gm tepung gandum
  • 230 gm gula pasir
  • 400 ml santan pekat
  • 200 ml air
  • 4 biji telur ( saya guna 3 biji saja)
  • 1 tin cream style corn
  • 1/2 camt garam
  • 3/4 camt pewarna kuning
  • 1 camt esen vanila
Cara-cara

  1. Satukan semua bahan2 kecuali cream style corn
  2. Kacau dengan wisk hingga sebati dan mesra.
  3. Tapis dan masukkan cream corn dan gaul sebati.
  4. Panaskan loyang dlm oven sebentar.
  5. Keluarkan dan lenser loyang dengan mentega atau marjerin.
  6. Tuangkan adunan.
  7. Bakar 180 C selama 40-50 min atau sehingga masak.
  8. Bakar lama sikit untuk mendapatkan kuih yg garing atau kerak yang lebih.



Sumber : Mat Gebu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komen:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...