RSS

Puding Sagu



Bahan-bahan

  • 300 gm biji sagu
  • 2 ltr air
Cara-cara
  1. Didihkan air. Cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih.
  2. Masak sagu hingga berubah menjadi jernih.
  3. Tutup api dan biarkan sagu selama 2-3 minit.
  4. Angkat sagu dan toskan serta cuci dibawah air mengalir untuk membuang kanjinya.
  5. Toskan dan isi dalam acuan.
  6. Simpan dalam petisejuk selama 1-1/2 jam.

Sirap gula
  • 1 ketul gula melaka- potong kecil
  • 1/2 cwn gula pasir
  • 1 1/4 cwn air
  • 1 helai daun pandan
Masak hingga larut dan pekat, tapis dan sejukkan.

Kuah santan
  • 400 gm  santan segar
  • garam
Masak santan bersama garam. Pastikan api kecil.

Cara Hidang
  • Keluarkan sagu dari acuan. Masukan dalam mangkuk
  • Campurkan santan bersama gula melaka lalu tuangkan di atas sagu.

Sumber : Mat gebu dan majalah rasa

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komen:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...