RSS

Mi Bandung




  • 500 gm mi kuning (dicelur)
  • 300 gm daging
  • 300 gm udang
  • minyak masak 
  • 3 camb cili kisar
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 4 camb sos tomato
  • 2 camb sos cili
  • 1 camb sos tiram
  • 4 camb kacang tanah yg dikisar
  • 2 camb udang kering yg dikisar
  • limau kasturi 
  • daun sup & daun bawang
  • seikat sawi
  • 1 bungkus  putik jagung muda 
  • 2 biji tomato
  •  1 kiub pati ayam
  • Telur

Cara

1.  Panaskan minyak masak dlm periuk. Tumiskan bwg putih, merah dan cili kisar hingga garing. Masukkan daging yg dipotong kecil dan masukkan air. Biarkan sehingga daging empuk.
2.  Kemudian masukkan udang kering, sos tomato, sos cili, sos tiram. Biarkan merenih perlahan2.
3.  Seterusnya masukkan kacang tanah, udang, kiub pati ayam, sawi dan putik jagung. Bila mendidih masukkan telur sebiji demi sebiji. Jangan dikacau. Masukkan garam dan sedikit gula
4.   Cara menghidang, Masukkan me dalam mangkuk.  Tuangkan kuah hingga penuh. Taburkan daun sup & daun bawang serta limau nipis

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komen:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...