RSS

Roti



Roti yang sedia dimakan




Roti yang belum dibakar


Bahan A
  • 280 ml air
  • 1 biji telur
  • 1 camt. garam 
  • 110 gm gula pasir
  • 2 camb. susu tepung
  • 600 gm tepung roti
  • 60 gm mentega
  • 11 gm yis
  • 1 camt. bread improver
Bahan B
  • sosej
  • sayur campuran
  • mayonis
  • cili sos
Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan A mengikut turutan sekiranya menggunakan bread maker.
  2. Sekiranya menggunakan tangan, masukkan tepung ke dalam bekas dan campurkan garam dan kacau
  3. masukkan yis kering dan gula pasir
  4. masukkan susu tepung dan gaul sebati
  5. masukkan bread improver
  6. Campurkan telur dan air. Tuang ditengah-tengah tepung yang dikosongkan.
  7. Kacau perlahan-lahan gunakan hujung jari, mula dari bahagian tengah. Gaul sebati
  8. Uli adunan gunakan tapak tangan secara lembut.
  9. Campurkan mentega dan kacau hingga lembut. Biarkan doh ini naik 2 x ganda selama satu jam.
  10. Canaikan doh ini sekali lagi .Bentuk adunan kecil-kecil dan bulat-bulatkan.
  11. Untuk membuat piza mini. gelekkan adunan yg dibulat-bulatkan tadi. Letakkan sosej yg dipotong nipis dan sayur campuran yg telah digaul bersama mayonis.
  12. Untuk membuat roti gulung sosej. Ambil adunan kecil yg dibulatkan tadi dan bentukkan seperti tali dan gulungkan pada sosej.
  13. Aturkan doh  yang dibentuk  dalam dulang pembakar yg digris. Biarkan doh naik kali kedua selama 30 minit.
  14. Panaskan ketuhar pada suhu 195*C. Bakar roti selama 15 - 20 minit hingga kekuningan

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...